Αποφάσισες να κάνεις τις διακοπές σου σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Λένε πως χρειάζεσαι τουλάχιστον 5 με 7 μέρες για να γυρίσεις τη Μάνη, ειδικά αν είναι και καλοκαίρι και έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς και τις παραλίες. Το ιδανικό να έχεις γύρω στις 10 μέρες στη διάθεσή σου για να μη βιαστείς και να την ανακαλύψεις με την ησυχία σου. Ωστόσο, αν αυτό δεν είναι εφικτό εμείς θα σου προτείνουμε τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να κάνεις.
Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε στη Μάνη;
Μονοήμερη – Roadtrip το γύρο της Λακωνικής Μάνης
Για αρχή, το βασικότερο που πρέπει να κάνεις για να πάρεις μια γεύση από τη Μάνη και από τα χωριά της, είναι να κάνεις το γύρω της χερσονήσου οδικώς. Είναι μια ωραία μονοήμερη εκδρομή, γεμάτη εικόνες, πετρόχτιστα χωριά, κρυφές και φανερές παραλίες και μεγάλο ενδιαφέρον.
Ξεκίνα από την Ανατολική Μάνη πήγαινε προς Κότρωνα (δες την παραλία που χωρίζεται σε 2 μέρη και λέγεται Χαλικιά Βάτα) και ανέβα προς τα βόρεια χωριά της Μάνης (Φλομοχώρι). Εδώ, κάνε μια στάση και περπάτησε λίγο μέσα στα πετρόχτιστα δρομάκια των χωριών. Το Φλομοχώρι με τους λίγους κατοίκους και μπορείς γρήγορα να τα περπατήσεις παίρνοντας μια γεύση από τα παραδοσιακά χωριά της Μάνης.
Στη συνέχεια ακολούθησε τη μοναδική διαδρομή μέσα στα βουνά και σταμάτα στην Αλύπα και στο Νύφι. Η Αλύπα είναι ένα παραθαλλάσιο χωριό με μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μάνης.

Αφού κάνεις μια βουτιά, θα συνεχίσεις και θα δεις το χωριό της Κοκκάλας, του Αγ. Κυπριανού και εδώ θα σταματήσεις για μια βουτιά στην παραλία Άμπελος που είναι γεμάτη με λαλλούδες (άσπρες στρογγυλές πέτρες) και τιρκουάζ νερό.
Στη συνέχεια, θα βρεις τη Λάγια και μετά από λίγο, ένα από τα πιο διάσημα χωριά της Μάνης – τη Βάθεια. Σαν ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, ο ορεινός αυτός οικισμός αποτελείται από πύργους, εκκλησίες και σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα, τα οποία είναι συγκεντρωμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο στην κορυφή του λόφου.
Κατεβαίνοντας από τη Βάθεια, θα περάσεις από το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι. Μετά, συνέχισε προς το Ταίναρο (μιλάμε και παρακάτω για αυτό). Τέλος, ανεβαίνοντας μπες στο Γερολιμένα και δες το γραφικό λιμανάκι και μετά συνέχισε προς Μαίζαπο και Αρεόπολη.
Σπήλαιο Διρού (στο Διρό)
Η επόμενη επίσκεψη είναι το Διρό και το Σπήλαιο του Διρού. Δες από κοντά ένα από τα πιο συγκλονιστικά λιμναία σπήλαια του πλανήτη. Το Σπήλαιο του Διρού ονομάζεται Βλυχάδα ή Γλυφάδα και περιέχει ένα απίστευτο συγκρότημα αιθουσών με κρυστάλλινους σχηματισμούς. Μια βαρκάδα 45 λεπτών με μοναδικές εικόνες που δεν πρέπει να χάσεις.
Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι από 16 έως 19°C και η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 30 με 45 λεπτά.



Κάτι να γνωρίζεις:
- Τους τουριστικούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη όπως και η αναμονή. Προτείνουμε να επισκεφτείς το σπήλαιο πολύ νωρίς το πρωί για να εξασφαλίσεις την είσοδο σου.
- Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 4 έως 13 ευρώ.
- Δεν γίνεται προκράτηση – προπώληση εισιτηρίων.
- Περισσότερες λεπτομέρειες στο επίσημο website: http://diros-caves.gr/
Βόλτα στην Αρεόπολη
Από τα must -see μέρη στη Μάνη (είτε έρχεσαι πρώτη φορά, είτε όχι), είναι μια βόλτα στην Αρεόπολη.
Η Αρεόπολη, η ιστορική πρωτεύουσα της Μάνης (όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821), είναι από τους πιο γραφικούς και γνωστούς οικισμούς της Μάνης. Στην Αρεόπολη (πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων), αξίζει να κάνεις μια βόλτα κατά μήκος του πετρόχτιστου πεζοδρόμου. Σοκάκια, πύργοι, πέτρινα μαγαζιά, γραφικές γωνιές με λουλούδια. Κάνε μια στάση στην ιστορική εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών που βρίσκεται στην Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821. Πριν μπεις στον πεζόδρομο, θα περάσεις από την Πλατεία Αθανάτων που δεσπόζει το άγαλμα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.



Ηλιοβασίλεμα στο Λιμένι
Το Λιμένι, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης 10 λεπτά από την Αρεόπολη. Γύρω από το Λιμένι βρίσκονται πέτρινα σπίτια σχεδόν πάνω στη θάλασσα. Τιρκουάζ νερά που μπορείς να βουτήξεις “δύσκολα” από 2-3 σημεία μόνο αλλά μια βουτιά μπορεί να σε ανταμείψει γρήγορα.



Μείνε εδώ μέχρι το ηλιοβασίλεμα και απόλαυσε τον ήλιο να πέφτει στον ορίζοντα του Λακωνικού κόλπου.
Ακρωτήριο Ταίναρο
Είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στην αρχαιότητα λεγόταν πως ήταν το σημείο – πέρασμα για τον Άδη και τον Κάτω Κόσμο. Για να πας ως το Ακρωτήριο θα πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητο πιο πίσω και στη συνέχεια να περπατήσεις. Μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών μέσα σε ένα μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων. Εκεί μετά από 45 λεπτά περπάτημα, θα δεις το Φάρο, ένα κτήριο που χτίστηκε το 1822.
Γύρω από τον όρμο εξαπλώνεται ο αρχαίος οικισμός των Ταιναρίων. Εκεί, θα δεις και ένα αρχαίο εύρημα – ψηφιδωτό από την Ελληνιστική περίοδο.





