////

10+1 Πράγματα που δε γνωρίζατε για τη Βάθεια Μάνης

12 mins read

Η Βάθεια στη Μέσα Μάνη, μια καστροπολιτεία από άλλη εποχή – έχει τέτοια γραφικότητα και ομορφιά που μοιάζει (πραγματικά) να έχει ξεμείνει από κάποιον άλλον αιώνα.

  1. Η Βάθεια αποτελείται από 70 σπίτια και πυργόσπιτα.
  2. Είναι μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης για τη Μάνη. Η Βάθεια, αυτός ο εντυπωσιακός παραδοσιακός οικισμός της Λακωνίας είναι γνωστός και ως «Παρθενώνας» της μανιάτικης αρχιτεκτονικής παράδοσης. Η ξακουστή καστροπολιτεία αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης καθώς και δείγμα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα.
  3. Οι πύργοι της Βάθειας χτίστηκαν κυρίως κατά τον 18ο αιώνα. Το χωριό γνώρισε περίοδο ακμής τον 19ο αιώνα, ενώ κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τους κατοίκους της και πολλοί από τους πύργους της Βάθειας ερήμωσαν και άλλοι κατέρρευσαν. Όλα αυτά μέχρι το 1980, όταν με πρωτοβουλία του ΕΟΤ, αρκετά πυργόσπιτα αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε τουριστικά παραδοσιακά καταλύματα, φέρνοντας στην επιφάνεια την ομορφιά της ξεχασμένης Βάθειας.
  4. Ο λόγος ύπαρξης των πύργων, ήταν για την απόκρουση των πειρατών και η οχύρωση του οικισμού από κινδύνους.
  5. Ο κάθε πύργος ήταν έδρα και σύμβολο ισχύος και πλούτου της κάθε πατριάς. Το ύψος του εξαρτιόταν από την αξία της οικογένειας. Λέγεται, ότι οι πύργοι ανήκαν σε μόλις 4 οικογένειες.
  6. Πολλοί πύργοι είχαν καταχύστρες ή αλλιώς  ζεματίστρες από τις οποίες το λάδι, ή το ζεματιστό νερό έπεφτε στους εισβολείς που προσπαθούσαν να εισβάλουν στον πυργόσπιτο.
  7. Τα πυργόσπιτα είναι πέτρινα κτίσματα, που το ύψος τους φτάνει τα 20 μέτρα, με 4 ή 5 ορόφους, με πολύ μικρά, χαρακτηριστικά παράθυρα.
  8. Η Βάθεια απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και έχει φοβερή θέα.
  9. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί μόνιμοι κάτοικοι, στην απογραφή του 2011 ήταν μόλις 6 μόνιμοι κάτοικοι.
  10. Η Βάθεια ανήκει στην Δήμο Ανατολικής Μάνης
  11. Βρίσκεται σε υψόμετρο 180μ