///

3 δημοφιλείς περιοχές να επισκεφτείς στη Μάνη την άνοιξη ή το καλοκαίρι

20 mins read

Η Μάνη αποτελεί μια από τις δύο χερσονήσους της Λακωνίας. Οι λόγοι που η (Λακωνική) Μάνη ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Λακωνία είναι οι εξής, το ξηρό της κλίμα που είναι όμοιο με αυτό των Κυκλάδων και τα υπέροχα πυργόσπιτα της που είναι κτισμένα από τον 18ο αιώνα και αποτελλούν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σημείο της περιοχή.

Όσο χρόνο και να έχεις… αυτά τα 3 είναι must!

  1. Σπήλαια Διρού
  2. Λιμένι
  3. Βάθεια

Σπήλαιο Διρού

Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Ορμο του Διρού, στο Δήμου Οιτύλου.

Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό σπήλαιο με κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αστραφτερούς κρυστάλλους και εντυπωσιακές κουρτίνες.

Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Το 1949 οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Εως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Σε ένα σημείο του σπηλαίου το βάθος φτάνει περίπου τα 100 μέτρα.

Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία και η περιήγησή τους διαρκεί περίπου 25 λεπτά. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ αυτή του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C.

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Mani Greece Tip:

Πήγαινε από νωρίς για να βρεις ξενάγηση και εισιτήρια.

Λιμένι

Μπορεί να είναι ιδανικό για το καλοκαίρι με τα Water Sports, τα τιρκουάζ νερά, αλλά και τα υπέροχα σημεία για coctail δίπλα από την θάλασσα…

Περπάτημα στο Λιμένι

Mani Greece Tip:

Αλλά, ακόμα και την άνοιξη είναι ιδανική βόλτα για ηλιοβασίλεμα, για θαλασσινά πάνω στο κύμα, ή για παραδοσιακές γεύσεις από ψηλά με θέα. Δοκίμασε για παράδειγμα την υπέροχη γαριδομακαρονάδα του Τάκη ή τις πιο παραδοσιακές γεύσεις από την ταράτσα Οκα.

Φυσικά, όποια εποχή και να το επισκεφτείς αξίζει κάθε λεπτό.

Βάθεια, η Πυργοπολιτεία της Μάνης που αντιστέκεται στο χρόνο

Στην καρδιά της Μάνης, μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς με θέα στη θάλασσα, ο παραδοσιακός οικισμός της Βάθειας αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης και ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης.

Λίγο πιο μακριά και δύσβατα για να την επισκεφθείς και να την ανακαλύψεις, αλλά αξίζει και ο προορισμός και η υπέροχη διαδρομή μέσα από τα βουνά, τους οικισμούς και τα χωριά.

Ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν οι περισσότεροι πύργοι της Βάθειας. Οι πύργοι αυτοί είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Mani Greece Tip:

Όσο χρόνο και αν έχετε, η επίσκεψη από τη Βάθεια είναι must γιατί διαφορετικά θα χάσετε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία στη Μάνη, και πως αλλιώς θα τη γνωρίσετε;