//

Γύθειο: 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις

14 mins read

Το Γύθειο, πρωτεύουσα της Μάνης, βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα.

  1. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιο ή αλλιώς στον Ακούμαρο, και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του Λακωνικού κόλπου και το δεύτερο της νότιας Πελοποννήσου, μετά την Καλαμάτα.
  2. Η νότια άκρη της πόλης του Γυθείου ενώνεται μέσω μικρού προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου βρίσκονται ο πύργος Τζαννετάκη, ο οκτάγωνος ομώνυμος φάρος (φάρος Κρανάης) και ο μικρός ναός Αγίου Πέτρου.
  3. Ο παραδοσιακός πύργος του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης, λειτουργεί Ιστορικό Μουσείο με μανιάτικα εκθέματα.
  4. Σύμφωνα με τον Όμηρο, στο κατάφυτο αυτό νησάκι κατέφυγαν ο Πάρις και η Ελένη για να ζήσουν τον έρωτά τους λίγο πριν κατευθυνθούν προς την Τροία.
  5. Η λέξη Γύθειο, σημαίνει η Γη των Θεών.
  6. Στους πρόποδες του λόφου, βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, ενώ βόρεια της πόλης του Γυθείου, στο λόφο, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης.
  7. Το 400 μ.Χ. Περίπου ένας δυνατός σεισμός που έπληξε το Γύθειο και τη γύρω περιοχή, και είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα της πόλης να βυθιστεί και να συμπαρασύρει στη λήθη μιαν ακμάζουσα πολιτεία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται στο δημαρχείο ή βρίσκονται πεταμένα σε κάποια οικόπεδα της πόλης. Το πιο αξιόλογο αξιοθέατο είναι ένα μικρό ρωμαϊκό θέατρο που χτίστηκε τα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια.
  8. Το γνωστό Ναυάγιο της Μάνης, βρίσκεται δίπλα στο Γύθειο. Σε μόλις πέντε λεπτά απόστασης από το Γύθειο, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία Βαλτάκι που είναι το ναυαγισμένο πλοίο Δημήτριος.
  9. Για βουτιές, ιδανικά είναι στις πολύ κοντινές παραλίες του Μαυροβουνίου, της Σεληνίτσας και του Βαθύ.
  10. Τα σμαντικότερα αξιοθέατα του Γυθείου είναι οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (πετρόχτιστη, στο ψηλότερο σημείο της κωμόπολης), του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, τα λείψανα της αρχαίας πόλης και ο λιθόχτιστος οκταγωνικός φάρος (ιστορικό διατηρητέο μνημείο του β’ μισού του 19ου αιώνα).