////

Ο απόλυτος οδηγός για το Οίτυλο Μάνης

43 mins read
Ο Απόλυτος Οδηγός Για Το Οίτυλο

Το γραφικό χωριό Οίτυλο

Tο γραφικό χωριό Οίτυλο, με τα καλοδιατηρημένα λιθόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις παλιές εκκλησίες του, όπως ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο άγιος Γεώργιος και οι Ταξιάρχες, είναι γνωστό, ήδη, από τα μυκηναϊκά χρόνια, ως μια από τις εννέα πόλεις των αχαιών, που είχαν ηγεμόνα το Μενέλαο, και συνεισέφερε, κατά τον Όμηρο, πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Στην «Ελλάδος Περιήγησις» του Παυσανία αναφέρεται ότι στην πόλη υπήρχε ένα ιερό του Σάραπι και στην αγορά του ένα ξόανο του Απόλλωνος Καρνείου.

Γραφικές Βόλτες

Το χωριό προσφέρεται για ήσυχους περιπάτους. Στις νοτιοδυτικές παρυφές του, από τη θέση «Φρύγανο» (το όνομα της προήλθε από ένα τεράστιο φρύγανο, του οποίου η ευρύχωρη σκιά είναι καταφύγιο δροσιάς) ξεκινά ο παλιός πλακόστρωτος δρόμος, διαμορφωμένο σήμερα μονοπάτι, που ενώνει το Οίτυλο με το πεδινό τμήμα στο μυχό του κόλπου.

Η θέα που προσφέρεται απλόχερα, συναντά τις φραγκοσυκιές, τα φρύγανα και τις ελιές, μέχρι τη θάλασσα που λαμπυρίζει στο βάθος. Στο μέσο περίπου της διαδρομής ξεπροβάλλει η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα με φόντο τους μαλακούς, κιτρινωπούς βράχους. Το μονοπάτι καταλήγει στον κόλπο του Οιτύλου, αλλοτινό ορμητήριο τρομερών πειρατών. Στο μυχό του κόλπου αναπτύσσονται δύο οικισμοί, το Καραβοστάσι, επίνειο του Οιτύλου και το Νέο Οίτυλο.  Η παραλία είναι ιδανική για μπάνιο αλλά και γευστικές εξερευνήσεις στα παραλιακά ταβερνάκια, που δροσίζονται από το κύμα.

Ιστορία

Το καταπράσινο φαράγγι Μυλολάγκαδο χωρίζει το Οίτυλο από το κάστρο της Κελεφάς αποτελεί φρούριο, το οποίο χτίστηκε κατόπιν εντολής του τούρκου Βεζύρη Αχμέτ Κιοπρουλή το 17 αιώνα με σκοπό να καθυποτάξει αν και ανεπιτυχώς τη Μάνη.

Η μοναδική θέα προς τη θάλασσα και την άνυδρη Μέσα Μάνη αποζημιώνει τους επισκέπτες του Κάστρου.

Συμπληρώνοντας τον πίνακα του κόλπου του Οιτύλου δεν πρέπει να παραληφθεί και το Λιμένι, οικισμός στα νοτιοδυτικά του κόλπου, επίνειο της Αρεόπολης, σημερινή έδρα του δήμου Οιτύλου.

Τα νερά τυρκουάζ, καθάρια γλείφουν τους βράχους και τα μανιάτικα σπίτια. Ανάμεσα τους ξεπροβάλλει αγέραντος ο πύργος των Μαυρομιχαλαίων, ηγετική Μανιάτικη οικογένεια στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύντομες Πληροφορίες για το Οίτυλο

 1. Ο σύγχρονος οικισμός του Οιτύλου κατέχει τη θέση της αρχαίας πόλης Οιτύλου ή Βοιτύλου, που μνημονεύεται από τον Όμηρο.
 2. Σημαντική υπήρξε η συμβολή των κατοίκων του Οιτύλου στα Ορλοφικά και στην Επανάσταση του 1821.
 3. Eπίνειο του Οιτύλου είναι το Καραβοστάσι, παραλιακός οικισμός με λιμανάκι για βάρκες και καΐκια.
 4. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της περιοχής, στο μυχό του όρμου Λιμενίου, απλώνεται το Νέο Οίτυλο, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες και ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.
 5. Λίγο μακρύτερα, στη διαδρομή προς την Αρεόπολη, βρίσκεται το Λιμένι, τόπος ιστορικός, εστία της επιφανούς οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Λακωνικής Μάνης.
 6. Έχει πολλά ωραία αξιοθέατα με ένα από τα βασικότερα, το κάστρο της Κελεφάς, σε λόφο πάνω από το Νέο Oίτυλο. Οικοδομήθηκε επί Τουρκοκρατίας (δεκαετία 1660-1670), με τη σύμπραξη του μανιάτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη.
 7. Σημαντικές προσωπικότητες της περιοχής ανά τους αιώνες είναι ο Λυμπεράκης Γερακάρης, ο Ηλίας Σαλαφατίνος, ο Παύλος Ραζέλος και ο Σωτήρης Πέτρουλας.

Οίτυλο Αξιοθέατα

 • Το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη, στο νεκροταφείο, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου και η ερειπωμένη εκκλησία της Παναγίας Bρεττής, στο Λιμένι.
 • Η στρατηγικής σημασίας θέση του καθιστούσε δυνατή την εποπτεία της ακτογραμμής και (σε συνδυασμό με το κάστρο του Πασσαβά, νοτιοδυτικά του Γυθείου) τον έλεγχο των προσβάσεων προς το νότιο τμήμα της βραχώδους και άνυδρης χερσονήσου της Μάνης.
 • Το κάστρο της Κελεφάς αποτέλεσε έδρα της τουρκικής διοίκησης και φρουράς από το έτος κατασκευής του έως το 1685, αλλά και έδρα των Ενετών κατά τα έτη 1685-1715.
 • Το χωριό Κελεφά, με όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και βρύση. Θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου (17ος αιώνας), με τοιχογραφίες, στο κέντρο του χωριού. Επίσης, τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, με τοιχογραφίες, και την εκκλησία της Παναγίας.
 • Η μονή Τσίγκου, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, 6 χλμ από το Οίτυλο. Το μοναστηριακό συγκρότημα με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική (άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε) είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
 • Το χωριό Κρυονέρι, με θέα στη γύρω περιοχή. Θα δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία.
 • Η Καρέα, ορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, με πετρόχτιστα σπίτια, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, υπεραιωνόβιο πλατάνι και όμορφη θέα.
 • Η Κάτω Καρέα, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την προτομή του στρατηγού Ταβουλάρη.
 • Ο οικισμός Γέρμα, με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αξιόλογο βυζαντινό μνημείο με πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο.
 • Από τη Γέρμα καταγόταν ο μακεδονομάχος Νικόλαος Τσοτάκος (1874-1907), γνωστός με το ψευδώνυμο καπετάν Γέρμας.
 • Η μονή Σπηλαιώτισσας, 3,5 χλμ δυτικά από τη Γέρμα.
 • Το φαράγγι Σπηλαιώτισσας (Μυλολάγκαδο). Μονοπάτι οδηγεί από τη μονή Σπηλαιώτισσας στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι.
 • Το χωριό Χοτάσια, χτισμένο κοντά στα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Θα δείτε τις εκκλησίες του Προφήτη Ηλία, μέσα στο χωριό, και της Παναγίας, σε μικρή απόσταση.

Βουτιές στο Οίτυλο

Στην Τσίπα (Νέο Οίτυλο) και στο Καραβοστάσι.

Επίσης, στις βραχώδεις ακρογιαλιές κοντά στη Xοτάσια (Καταφύγκι και Αρφίγκια).

Πού θα μείνεις στο Οίτυλο:

Στο Οίτυλο σου προτείνουμε να μείνεις στο νέο γραφικό και παραδοσιακό ξενώνα Πετρίτης. Ο ξενώνας Πετρίτης είναι ένα αυθεντικό, πέτρινο αρχοντικό κοντά στην μανιάτικη φύση. Σου παρέχει μια γεύση από την αυθεντική μανιάτικη εμπειρία και φιλοξενία που σε συνδυασμό με την μαγική ατμόσφαιρα και την αισθητική του θα ζήσεις αξέχαστες βραδιές.

Αποποίηση:
Το παραπάνω άρθρο, δεν συνιστά πληρωμένη διαφήμιση ή καταχώρηση. Στο Mani Greece, σας προτείνουμε όμορφα αξιοθέατα, εστιατόρια, καφέ ή άλλες δραστηριότητες στη Μάνη που έχουμε επισκεφθεί/ δοκιμάσει ή μας έχουν προταθεί από φίλους της σελίδας μας στο Instagram, μας αρέσουν και θεωρούμε πως αξίζει να προβληθούν. Χαιρόμαστε να διαφημίζουμε τα αγαπημένα μας στέκια δωρεάν και δεν δεχόμαστε χρήματα από κανέναν χώρο εστίασης και διασκέδασης, προκειμένου να μπορούμε να διατηρούμε την αντικειμενικότητα μας.