//

10 γνωστά – άγνωστα χωριά στη Μάνη που αξίζει επισκεφθείς

24 mins read
Χωριά στη Μάνη για να επισκεφθείς
Χωριά στη Μάνη για να επισκεφθείς

Η Μάνη για πολλούς θεωρείται και είναι ένα ανοιχτό μουσείο περιτριγυρισμένο από βουνά, θάλασσα και ελαιόδενδρα.

Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι όπου και αν περάσεις περπατητής ή με το αμάξι σου, σε όποιο χωριό και αν πας θα έχεις και κάτι να δεις.

Η Μάνη έχει πάνω από 150 χωριά, άλλα παραλιακά και γνωστά και άλλα ψηλά στο βουνό πιο μικρά και άγνωστα. Αλλά όλα έχουν την ομορφιά τους.

Ποια είναι τα 11 γνωστά/άγνωστα όμορφα χωριά της Μάνης που αξίζει να επισκεφθείς;

Έξω Νυμφίο ή Έξω Νύφι

Το Έξω Νυμφίο (γνωστό ως Έξω Νύφι ή απλά Νύφι) είναι ένα σχετικά μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική ακτή της Μάνης της Πελοποννήσου. Το χωριό συνδέεται με δύο ακόμα χωριά, τη Μέσα Χώρα (που είναι παλαιότερο και βρίσκεται στο λόφο πάνω) και την παραθαλάσσια Αλύπα (στη βόρεια πλευρά, στην κατεύθυνση του Κοτρώνα). Τα σύνορα μεταξύ των τριών χωριών δεν είναι σαφώς καθορισμένα, έτσι είναι λίγο δύσκολο να πούμε πού τελειώνει το ένα και ξεκινά το άλλο.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να έχεις δει στο Instagram ή σε άλλα αφιερώματα την παραλία Αλίπα με τα καταπράσινα νερά μέσα σε ένα κολπίσκο. Αυτή η πανέμορφη παραλία βρίσκεται πολύ κοντά στο Νύφι και είναι μια από τις ωραιότερες βόλτες που μπορείς να κάνεις για μπάνιο και εξερεύνηση.

Χιμάρα και Λουκάδικα

Δύο διπλανά χωριά στο δρόμο από Κότρωνα προς Μέσα Μάνη, αρκετά ψηλά στο βουνό που όμως έχουν να σου δείξουν ωραία σπίτια. Αυθεντικά παραδοσιακά σπίτια και χωριά με λίγους κατοίκους και πλατάνια στη μέση και στη κεντρική πλατεία.

Δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δεις ή να κάνεις, αλλά αξίζει να αφήσεις το αμάξι σε μια μεριά και να τα περπατήσεις για λίγο.

Πες και ένα γεια στους κατοίκους, θα το χαρούν.

Φλομοχώρι

Μετά τον Κότρωνα και πριν τα Λουκάδικα/Χιμάρα που γράψαμε παραπάνω είναι το Φλομοχώρι.

Μόλις, 4χιλιόμετρα από τον Κότρωνα, το Φλομοχώρι θα σου προσφέρει παραδιακές μανιάτικες εικόνες και χρώματα, καθώς είναι από τα πιο παραδιασιακά χωριά αρχιτεκτονικά.

Πέτρα στα δρομάκια, αλλά και στα σπίτια. Στο Φλομοχώριι βρίσκεται και ένας από τους ψηλότερους και καλοδιατηρημένους πύργους στη Μάνη. Αυτός του Παντελεάκου.

Σκουτάρι & Καλύβια

Με το Σκουτάρι και τα Καλύβια, ολοκληρώνεις τη βόλτα σου προς αυτή την Ανατολική πλευρά της Μάνης.

Στο Σκουτάρι θα πας κυρίως για μπάνιο – δεν αρκούν 10 λεπτά μιας και έχει οργανωμένη παραλία και πολλά μαγαζάκια ταβέρνες.

Στα Καλύβια , που είναι δίπλα στο Σκουτάρι συνεχίζεις για μπάνιο σε πιο ήρεμες θάλασσες.

Πόρτο Κάγιο

Αν κάνεις τη βόλτα σου προς τα νότια, τότε αξίζει και με το παραπάνω να πάρεις το δρομάκι και να βγεις στον υπέροχο κόλπο του Πόρτο Κάγιο. Ένα μικρό και απίστευτα γραφικό λιμανάκι ανάμεσα στα βουνά.

Σταμάτα, άσε το αυτοκίνητο και βούτα. Α! Μη ξεχάσεις να πάρεις μια βαθειά ανάσα καθώς κοιτάς αυτό το ωραίο κολπίσκο!

Μέζαπος

Ο Μέζαπος είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός. Στο Μέζαπο θα βρεις μια από τις πιο πράσινες και γραφικές παραλίες στη Μάνη που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από το Ιόνιο ή από άλλα νησιά.

Εδώ, αξίζει σίγουρα να σταματήσεις να βουτήξεις και να απολαύσεις τα γαλαζιοπράσινα νερά του.

Κοκκάλα

Το χωριό της Κοκκάλας βρίσκεται και αυτό στην Ανατολική Μάνη και έχει δυο μικρές παραλίες με καθαρά γαλάζια νερά. Οι παραλίες έχουν κυρίως βότσαλο και η μία έχει προβλήτα για βαρκούλες.