/

Χυμοί en Mani: Το φραγκόσυκο στα καλύτερά του

26 mins read

Το καλοκαίρι στη Μάνη είναι άκρως συνδεδεμένο με τις γεμάτες φρασκοσυκιές τον Αύγουστο και την προσπαθεια καθάρισμά τους.

Με αφορμή τη πρόσφατη επαφή μας με τους χυμούς en Mani, μιλήσαμε με το Γιώργο από την ομάδα en Mani και του ζητήσαμε να μας πει την ιστορία τους.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;   

Η εταιρεία en Mani είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Είναι ένα εγχείρημα που ξεκινήσαμε το 2015, από κοινού τα τρία αδέρφια, εγώ, ο Γιάννης και Αλέξανδρος Μάγκουρας όλοι μας με καταγωγή από τη Μάνη.
Όλοι μας μηχανικοί και ο λόγος προφανής: μια τεχνική οικογενειακή επιχείρηση.
Εγώ, είμαι πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, ο Γιάννης  είναι μηχανολόγος μηχανικός της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Αλέξανδρος είναι πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το όνομα; Πώς προέκυψε;

Όταν ήρθε η ώρα της ονομασίας των προιόντων θελήσαμε μέσα από αυτήν να προβάλουμε ταυτόχρονα την ιστορία και την σημαντικότητα  που έχει για μας τους Μανιάτες αυτό το φρούτο, να είναι όσο πιο προφανής γίνεται ο τόπος προέλευσης και παρασκευής του και επειδή πιστεύουμε ότι ο τόπος μας έχει μεγάλη δυναμική παραγωγής και άλλων προϊόντων που σκοπεύουμε στο μέλλον να ασχοληθούμε. Χρησιμοποιώντας τον ελληνικό σύνδεσμο, en Μani δηλαδή αυτό που γίνεται στην Μάνη.

Γιατί επιλέξατε το φραγκόσυκο ως βασικό στοιχείο και φρούτο;

Λόγω της κρίσης κάναμε την επιλογή να επεκταθούμε στον πρωτογενή τομέα θεωρώντας ότι αυτός αποτελεί μαζί με τον δευτερογενή τομέα το μέλλον στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Έτσι, θέλοντας ταυτόχρονα να καινοτομήσουμε και μετά απο αρκετή μελέτη, ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2013 να καλλιεργούμε σε μια έκταση 23 στρεμμάτων στη Μάνη αλόη και φραγκόσυκο, το οποίο στην περιοχή μας αποτελεί ένα τοπικό και παραδοσιακό φρούτο.

Πώς αποφασίζετε τον συνδυασμό των γεύσεων στους χυμούς;

Η απόφαση για τον συνδυασμό την παίρνουμε εκτιμόντας κάποιες παραμέτρους. Δηλαδή, για να το εξηγήσω παρακάτω: υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, να είναι ένας καινοτόμος συνδυασμός και να έχει και κάποιο συστατικό που να δημιουργεί μια γευστική ασφάλεια στον καταναλωτή.

Το φραγκόσυκο έχει μια ιδιαίτερη και μοναδική γεύση οπότε δημιουργήσαμε τον premium κωδικό μας ο οποίος είναι το φραγκόσυκο με αγαύη, η οποία είναι ενα φυσικό γλυκαντικό υψηλής διατροφικής αξίας με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Στην συνέχεια, δημιουργήσαμε μίξεις με άλλα πιο οικεία γευστικά προϊόντα, όπως είναι το πορτοκάλι, το λεμόνι, η μαστίχα, το τζίντζερ και πικραμύγδαλο. Δίνοντας έτσι ένα αρκετά καλό και διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάθε χυμό.

Ποια είναι η επόμενη γεύση που σκέφτεστε να συνδυάσετε ; 

Υπάρχουν αρκετές ιδέες που δεν θα αποκαλύψουμε ακόμα, διότι το φραγκόσυκο έχει μια μοναδική μεν γεύση αλλά ταυτόχρονα και μια εκπληκτική δυνατότητα συνδυασμού με πάρα πολλά προιόντα.

Σε ποιά σημεία μπορούμε να δοκιμάσουμε τα προιόντα σας ;

Σε πολλά μαγαζιά delicatessen, βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα.

Πείτε μας 10 πληροφορίες για το φραγκόσκυκο που θα πρέπει να ξέρουμε.

  1. Το Φραγκόσυκο ξεκίνησε από το Μεξικό, όπου είναι το εθνικό φρούτο τους και σύμβολο στη σημαία τους
  2. Ήρθε στη Μεσόγειο από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους και γρήγορα διαδόθηκε σε όλη τη Μεσόγειο
  3. Στη Μάνη, εμφανίστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέσω εμπορικών συναλλαγών με πειρατές
  4. Πλέον, το φρασκόσυκο θεωρείται ένα από τα δυνατότερα superfoods
  5. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, περίπου 87,5%
  6. Βοηθά στην καλή πέψη και συμβάλλει στην αύξηση της σωματικής αντοχής
  7. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σε ταυρίνη, ιδανικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς
  8. Βοηθά στη μείωση της υπεργλυκαιμίας, στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης
  9. Συμβάλλει και στη μείωση των συμπτωμάτων από το αλκοόλ
  10. Στο καθάρισμα, θέλει προσοχή και αν είναι ώριμα, ακόμα καλύτερα

Μπορείτε να βρείτε τα en Mani σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα και στη Μάνη, αλλά και μάθετε περισσότερα από το website τους.

En Mani
http://www.enmaniproducts.com/
Facebook

Summary
Χυμοί en Mani: Το φραγκόσυκο στα καλύτερά του
Article Name
Χυμοί en Mani: Το φραγκόσυκο στα καλύτερά του
Description
Το καλοκαίρι στη Μάνη είναι άκρως συνδεδεμένο με τις γεμάτες φρασκοσυκιές τον Αύγουστο και την προσπαθεια καθάρισμά τους.