///

Ρωτήσαμε έναν Μανιάτη πώς φτιάχνεται η Τραβηχτή Μανιάτικη Πίτα

17 mins read
Τραβηχτή Πίτα
Τραβηχτή Πίτα

Αν είσαι από τη Μάνη ή έχεις κατέβει στη Μάνη έστω μία φορά θα έχεις ακούσει και ίσως θα έχεις δοκιμάσει να φας τη Μανιάτικη Τραβηχτή πίτα. Αν σκοπεύεις να επισκεφτείς τη Μάνη πρώτη φορά, τότε διάβασε παρακάτω τι είναι και πού θα βρεις να φας την καλύτερη.

Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;

Η Μάνη είναι ένας άγριος τόπος, σε αρκετά σημεία του άνυδρος και δεν διαθέτει μεγάλη χλωρίδα – άρα και μεγάλη ποικιλία σε λαχανικά και φρούτα. Διαθέτει κυρίως ελιές και σιτηρά. Με αυτά τα λίγα υλικά και το αλάτι από τις παραλίες, οι Μανιάτισσες έφτιαχναν τραβηχτές πίτες, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές.

Σήμερα, οι τραβηχτές πίτες είναι συνοδεύονται με τυρί, σουβλάκι με κρέας ή με μέλι & πραλίνα.

Τραβηχτή Πίτα με Τυρί

Πώς φτιάχνονται οι τραβηχτές;

Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται εύκολο να φτιάξεις μία τραβηχτή, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να την πετύχεις τραγανή χωρίς πολλά λάδια και να είναι και γευστική.

Στην πρόσφατη εκδρομή μας, βρήκαμε και ρωτήσαμε έναν Μανιάτη πώς φτιάχνονται οι σωστές οι τραβηχτές πίτες και μας είπε κάποια από τα μυστικά του.

Για να το επιχειρήσεις στο σπίτι θα χρειαστείς:

1 κιλό αλεύρι, 2 φακελάκια ξερή μαγιά, 1 κ.γ. κοφτό αλάτι, 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, όσο πάρει στο νερό για να μην κολλάει στα χέρια και λίγο προζύμι όσο ένα μικρό καρύδι.

Στη συνέχεια:

Αναμειγνύεις όλα τα υλικά και ζυμώνεις για να γίνει ελαστική η ζύμη σου. Τη σκεπάζεις με μια πετσέτα και την αφήνεις για λίγη ώρα σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει, βάζουμε λίγο ζύμη στα χέρια μας και την ζυμώνουμε για να καθίσει λίγο.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι, το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει παίρνουμε λίγη ζύμη (όσο ένα μικρό μήλο) και το τραβάμε απαλά – απαλά με τα χέρια μας μέχρι να ανοίξη και να πάρει ένα οβάλ σχήμα.

Τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρουμε με τυρί κίτρινο σκληρό (πχ γραβιέρα) ή και με σουβλάκι κρέατος. (Η πίτα με το τυρί και το σουβλάκι ονομάζεται τριπλέτα).

Τριπλέτα

Πού δοκιμάσαμε την πιο τραγανή Τραβηχτή

Την πιο ωραία τραβηχτή πίτα, χωρίς πολλά λάδια, τραγανή και “καθαρή”, τη δοκιμάσαμε στο ομώνυμο μαγαζί “Η Τραβηχτή” στο Γύθειο. Πήραμε και για το γυρισμό και παρόλο που είναι τηγανητές δεν πάθανε τίποτα μετά από 4 ώρες ταξίδι και ήταν πεντανόστιμες ακόμα και το βράδυ.

Η Τραβηχτή
Βασιλέως Γεωργίου & Ορέστου
Ανοιχτά Κάθε Μέρα Έως τις 16:00Αποποίηση:
Τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις του Mani Greece. Οι παραπάνω προτάσεις προέρχονται ύστερα από αναζήτηση και δοκιμή της ίδιας της ομάδας Mani Greece. Συχνά μπορεί να προέρχονται και από δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται στα social media. Σημειώνεται πως οι παραπάνω προτάσεις, σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν πληρωμένη διαφήμιση αλλά είναι καθαρά βιωματική πρόταση της ομάδας.

Summary
Ρωτήσαμε έναν Μανιάτη πώς φτιάχνεται η Τραβηχτή Μανιάτικη Πίτα
Article Name
Ρωτήσαμε έναν Μανιάτη πώς φτιάχνεται η Τραβηχτή Μανιάτικη Πίτα
Description
Τι είναι η Τραβηχτή Μανιάτικη πίτα;