Το παραδοσιακό μανιάτικο γλυκό για το Πάσχα και τη Λαμπρή είναι η παραδοσιακή γαλατόπιτα και το μπουρέκι.
Η γαλατόπιτα είναι σαν το γαλακτομπούρεκο, έχει δηλαδή την κρέμα από το μπουρέκι αλλά έχει μόνο ένα φύλλο από κάτω και στα πλαϊνά της.
Πώς φτιάχνεται η μανιάτικη γαλατόπιτα;
Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
- 3 1/2 λίτρα γάλα πλήρες, φρέσκο
- 2 κ.σ βούτυρο κερκύρας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 6 αυγά
- 15-16 κ.σ. αλεύρι
- 1 βανιλίνη
- Κανέλα, για το πασπάλισμα
Για το φύλλο θα χρειαστούμε:
- 2 αυγά
- αλεύρι όσο πάρει
- νερό
Διαδικασία για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Στη συνέχεια το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ιδανικά, το αφήνουμε για 8 – 12 ώρες να πήξει.
Την επόμενη μέρα, φτιάχνουμε τη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο. Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε το φύλλο πάνω και ρίχνουμε τη κρέμα. Από πάνω ρίχνουμε μικρά κομματάκια βούτυρο τύπου Κερκύρας, ζάχαρη και κανέλα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.